tilbage

Robinson Crusoe:

Hele tre forfattere er knyttet til historien om sømanden der starnder på en øde ø og hans liv der:

Daniel Defoe: 1660 - 1731, engelsk politiker, forfatter og journalist. D. var søn af en slagter i London, og begyndte på en uddannelse til præst, men gik så over i forretningslivet og rejste i Frankriget og Spanien. Hans forretningskarriere endte med en fallit og startet derefter sin karriere som forfatter, først af et socialøkonomisk tidsskrift, senere med forskellige politiske essays blandt andet satiren "The trueborn Englishman, til forsvar for Vilhelm III og efter dennes død "The shortest way with the dissenters" som førte til en dom til fængsel og gabestok. 60 år gammel, uden penge og far til 7 børn skrev D. romanen  "Den navnkundige Engellænders Robinson Crusoe Levnet og meget selsomme Skiebne".  Bogen udkom i London 25. april 1719 og vakte så stor opsigt at Defoe i hast bryggede en fortsættelse sammen.  Den udkom samme år, og senere udkom endnu et bind. I alt skrev Defoe i løbet af de næste 12 år endnu 9 romaner, blandt annet "A journal of the Plague Year ", en roman om en uhyggelig pestepidemi.
Flere personoplysninger om Defoe på wikipedia

Robinson Crusoe:

Udkom 25. april 1719.  I løbet af et år blev bogen trykket i 8 oplag.  Bogen er bygget over historien om den skotske sømand Alexander Selkirk som under en sørejse var raget uklar med skibets kaptajn og på egen anmodning sat i land på den ubeboede ø Juan Fernandez, 500 kilometer udenfor Chiles kyst.  Efter fire år og fire måneder blev han plukket op af et forbipasserende skib og bragt tilbage til England hvor han blev vist frem som verdens ottende vidunder.   Bogens helt fik sit navn efter en af Defoes venner, Thimothy Cruso, som var præst.

Gennem årene er bogen oversat til mange forskellige sprog og også udkommet med andre forfatternavne. Den skal være en af de mest læste (børne)bøger gennem tidene.

Daniel Defoe beskriver Robinson som søn af en egelsk købmand - uddannet som læge tager han hyre som skibslæge og havner efter forlis på den øde ø hvor han bygger en tilværelse op og efter mange år bliver samlet op af et skib og kommer hjem til Engeland..

1950 i serien

"Samlerens Perlebøger" nr.28.

Samlerens Forlag, København.

Hft. - 165 sider. Udsalgspris 1955 var kr.2.75.

1980 i serien

Sesam Klassikere -nr.7

udg. af forlaget Sesam a/s, . Genfortalt og bearbejdet af Grethe Juel Jørgensen. Omslag af Robert Viby - Redaktion: Georg Vejen, Per Kølle, Vibeke Scheuer. Trykket i Nørhaven Bogtrykkeri a/s, Viborg.

-------------------------------------------------------

Joachim Heinrich Campe

(29. juni 1746 - 22. oktober 1818) var en tysk skolemand og pædagogisk forfatter.

Campe blev født i Deensen i hertugdømmet Braunschweig. Han studerede teologi ved universitetet i Halle, blev 1773 feltpræst og 1776 præst i Potsdam,

 Mest kendt er Campe blevet ved sine 39 bind børne- og ungdomsskrifter, af hvilke Robinson Crusoe den Yngre siden dens fremkomst, 1779, har oplevet utallige oplag i Tyskland og i oversættelser er spredt over hele verden.

Campes biografi på Wikipedia

Campe kalder sin bog "Robinson Crusoe den yngre" Han gør Robinson til søn af en købmand i Hamburg. men handlingen ellers følger i store træk Defoes historie. Men læg mærke til at Defoe, havde skrevet historien 60 år tidligere, men han døde i 1731 og kunne ikke protestere mod plagiat.

----------------------------------------------------------------------------------------

Jeg kan ikke finde noget om G.A. Grabner - men mener han i sin tid har oversat den engelske udgave til tysk og har så ved oversættelser fra tysk til dansk, blevet til forfatter. En anden mulighed er at Grabner har redigeret bogen for at gøre den mere tysk. Denslags "nationaliceringer" kender man i hvertfald til fra flere lande.

G.A. Grabner, lader også den unge Robinson være søn af en engelsk købmand, men lader ham stikke af til søs som kahytsdreng, hvor hans skib bliver overfaldet af pirater og han selv bliver solgt som slave. Efter en tid som slave i Marocco, flygter Robinson sammen med en kamerat i en båd som bliver taget af stormen og knust mod kysten af en øde ø. Men medens Defoe lader son Robinson straks finde det strandede skib og redde allehånde udstyr og proviant i land, må Grabner's Robinson klare sig med hvad han kan finde på øen i flere år før der finder en stranding sted. Fredag dukker op og Robinson kommer i kamp med både menneskeædere og spanske pirater - men ender med at blive taget op af et engelsk skib og tager sammen med Fredag til England, hvor han overtager sin faders forretning og gifter sig.

 

En af udgaverne med Gräbner's version - udg. af Jespersen og Pios Forlag 1953. Denne bog er 15. udgave. Oversat til dansk ved N. Juel-Hansen og med tolv helsidesillustrationer af Axel Mathiesen

 

Robinson Crusoe er udgivet i flere versioner, af mange forskellige forlag

og mange flere som jeg nok skal sætte ind efter hvert som jeg finder dem. Oplysninger om de forskellige udgaver modtages med tak.