Tilbage til Møn - siden Til Møn-kortet Til hjemmesidens forside Hvornår var det nu det var? opdateret:26.10.2011 15:16

  Tal og fakta om Møn:

Indbyggertal: 11692
Areal: 237.12 km2

Selvstendig kommune frem til den store sammenlægning - Blev i 2000 lagt sammen med Vordingborg, Præstø og Langebæk til Vordingborg kommune.

Længde 32 km

Højeste punkt: Abborebjerg 143 m

Største by, og eneste købstad: Stege

Godser: Klintholm, Liselund, Nordfeldt, Marienborg


Små noter til Møns historie - -

Vidste du at:

* Møn er den kommune i Danmark som har den længste kystlinje.

* Møn var det første område i Danmark som fik automattelefon.  Den første fuldautomatisk central blev sat i drift i Busemarke, øst for Borre 27. september 1936.

* Den første digitalcentral i Danmark, på kommerciel basis med direkte tilsluttede abbonenter, blev sat i drift august 1983 i Stege. Den var også den første central af sin slags i verden med regulær drift.  Ellers fandtes kun forsøgsanlæg.

* Den første officielle postflyvning i Danmark, foregik i 1919 fra København til Stege.

* St. Hans Kirke i Stege er Danmarks største købstadskirke

*Den norske forfatter Henrik Ibsens tipoldefader var styrmanden Peter Ibsen fra Møn, som i 1721 giftede sig med den  Birgitte Holtermann i Bergen og fik sønnen Henrik (digterens oldefader), opkaldet efter Birgittes fader, den tyskfødte Heinrich Holtermann.

*Larsens Plads i København, har navn efter tømmerhandler Lars Larsen, født i Elmelunde.

*Det første danske dampskib "Caledonia" blev på sin jomfrutur, fra byggested i England til København, ført af marinekapitain Michael Bille, født i Stege.  Skibet anløb Stege i 1819 i forbindelse med etablering af dampskibsruten København - Kiel.

*Stege's (og Møns) første brandsprøjte blev anskaffet i 1740 efter den store brand i Stege.  Branden fandt sted natten mellem 7. og 8. juni og der nedbrændte 15 huse og gårde samt rådhus og apotek.

 

*På Møn finder du Danmarks næst ældste foredragsforening - Fanefjord Foredragsforening, som blev stiftet 7. februar 1885.  Foreningen havde  en hvileperiode fra 1989 til 1994 hvor man vækket den til live igen.